Kategoriarkiv: FreeNAS

Installation af FreeNAS v. 9.1.0

Maskinen er klar og jeg har smidt en 160BG disk i til systemet. Den allokerer hele disken til systemet så jeg tænkte at det ville være en god ide at smide en lille disk i som jeg alligevel ikke vil benytte til storage. Min maskine er dog uden cdrom drev og derfor valgte jeg at installere fra en usb stick jeg har liggende. Det viser sig at jeg skulle kæmpe længe for at nå frem til et helt andet mål end det jeg egentlig ville frem til.

Først og fremmest så vælger jeg selvfølgelig at påbegynde installationen mens jeg alligevel er ved at lave mad. Det er såmænd ikke fordi jeg har en elendig timing, men jeg venter bare ikke, så der er slet ikke tale om timing. Der er lidt udfordringer, for det er en iso fil jeg har hentet og man  kan ikke bare smide de udpakkede filer over på en stick der er præpereret med diskpart og så boote maskinen fra den. Man skal åbenbart udpakke en image fil der ligger i biblioteket og kopiere den over på disken. Filen hedder FreeNAS-x64.img.xz og den indeholder FreeNAS-x64.img som er selve FreeNAS operativ systemet. Denne skal så smides over på disken med et program der hedder physdiskwrite og så er man klar til at boote.

Jeg blev noget overrasket over at se FreeNAS starte op, ikke installationen men selve systemet. Da jeg senere havde tid til at læse de blogs jeg tidligere havde fundet diverse info på, fandt jeg ud af at det også var sådan det skulle være. Min første tanke var at jeg måtte finde et cdrom drev og få installeret på disken, men jeg fandt ud af, på freenas.org, at selve systemet fint kan køre fra en usb stick sålænge den var på 4GB. Min var på 2GB men jeg startede forfra og oprettede en 4GB stick og så var jeg flyvende. Det har ingen effekt på systemets hastighed, da alt bliver lagt i ram og det er altså kun boot-tiden der er påvirket.

Første installation var altså i luften og jeg var klar til at lege lidt. Først oprettede jeg en volume i volume manageren. Jeg brugte (bad judgement call :) ) den 160GB disk der allerede sad i. Jeg var godt klar over at det ikke ville blive permanent, men bare for at prøve ;)

Opskriften er altå således for installationen.

  • Download FreeNAS iso´en fra http://www.freenas.org
  • Download physdiskwrite fra http://m0n0.ch/wall/physdiskwrite.php
  • Pak iso filen ud (evt med 7-zip)
  • Pak FreeNAS-x64.img.xz ud (evt med 7-zip)
  • Klargør din usb stick med diskpart, select disk #, clean
  • Brug physdiskwrite til at kopiere  FreeNAS-x64.img over på stick´en
  • Boot dit nye NAS fra disken

Det er simpelt når man får serveret hele opskriften, det gjorde jeg IKKE :(

 

FreeNAS

Jeg har besluttet mig for at jeg vil prøve at lave mit eget NAS og helst et der giver mig mulighed for at kunne udvide så meget jeg har lyst. Og jeg tror FreeNAS er et godt valg, så jeg tog en maskine jeg havde til overs frem og smed et par diske i og forsøgte at installere FreeNAS. Jeg er helt og aldeles grøn og synes derfor det kunne være interessant at skrive om de udfordringer jeg møder i denne nye verden! Så denne del af min blog kommer til at omhandle mit nye FreeNAS.